Vize başvurusunda bulunmadan önce bu sayfayı dikkatlice okumanızı tavsiye ederiz. Kimler vizeye başvuru yapmalıdır, başvuru için hangi evraklar gerekir, randevu nasıl alınır ve işlem süreci ne kadar sürmektedir gibi birçok temel sorunun cevabını aşağıda bulabilirsiniz.
Almanya, Schengen anlaşması kapsamında olan ülkeler arasında yer almaktadır. Seyahat etmeyi planlayan Umuma mahsus (bordo) pasaport sahibi Türk vatandaşları vizeye tabidir. Yani vizeye başvurmak zorundadır. Hususi (yeşil), Hizmet (gri), Diplomatik (siyah-kırmızı) pasaport sahibi Türk vatandaşları ise 180 gün içinde 90 günü aşmama kaydıyla vizeden muaftır.
Başvurular direkt olarak Konsolosluğun yetkilendirdiği birimlere yapılır. Bu kurum iDATA’dır ve başvurularınızı iDATA’nın yetkilendirdiği ofislerde gerçekleştirmelisiniz. iDATA Gaziantep’te bulunmaktadır ve başvurularınızı bu ofiste yapabilirsiniz. Alternatif olarak Ankara’da başvurunuzu sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.
Biz, iDATA başvuru merkezine kayıtlı akredite acenta olarak, başvurularınızı sizin verdiğiniz vekalet doğrultusunda yapmaktayız.
Almanya Vize Türleri
Seyahat sebebiniz, vize başvuru kategorinizi belirlemektedir. Davetiyeniz varsa ziyaret amaçlıdır (ya da ziyaret amaçlı gidecekseniz onaylı davetiyenin aslı gelmelidir). Otel rezervasyonunuz varsa turizm amaçlıdır. Temel olarak hazırlanacak evraklar aynı olup, gidiş amacınıza göre sunmanız gereken bazı belgeler değişmektedir.
Kısa süreli (Schengen) vize türleri
- Turistik
- Aile, Akraba, Arkadaş Ziyaret
- Ticari, İş ve Fuar Ziyareti
- Kültürel, Spor Aktiviteleri
- Transit
- Spor faaliyeti, Kültürel etkinlik ve Konferansa katılım Vizesi
- Kısa Süreli Öğrenim ve Staj Vizesi
Ulusal (D tipi) Vize
Seyahatiniz 90 günün üzerinde olacaksa ulusal vize başvurusunda bulunmanız gerekmektedir. Akademik eğitim, iş arama, çalışma vizesi ve aile birleşimi vizesi bu kategoride yer almaktadır.
- Aile Birleşimi
- İş Arama Vizesi
- Eğitim Vizesi
- Çalışma Vizesi
- ’da Staj
- Burssuz/Burslu Üniversite Öğrenciler için Eğitim Vizeleri
- 90 günden uzun süreli Almanya’da Almanca Öğrenimi,
- Gönüllü Sosyal Hizmetler
- Araştırmacılar ve Bilim İnsanları
- Yatırım/İş Kurma odaklı vizeler ulusal kategoriden işlem almaktadır.
Konsolosluk ya da Elçilikler haricinde bazı kategorilerde vize başvuru merkezlerinden yapılabilmektedir. Ulusal vize randevu talebi sonrasında atamanız yapılmakta ve başvuru yapacağınız yer belirlenmektedir.
Vize Randevusu
Vize randevusu iDATA başvuru merkezi üzerinden alınmaktadır. Başvuru merkezinin ayırdığı kota bulunmaktadır ve bu kotalar dönem dönem yoğunluktan dolayı çabuk dolmaktadır. Almanya seyahatinizi 180 gün öncesine kadar planlayabilirsiniz; dolayısıyla randevunuzu ayarlamak ve başvuru yapmak için yeterince zamanınız olacaktır. Başvuru sahiplerinin pasaport ve iletişim bilgilerini aldıktan sonra randevu açılır açılmaz bilgi veriyor ve randevularını alıyoruz.
iDATA randevuları, yoğunluk ve kota durumuna göre 1 hafta sonrasına da verebilir, 1 ay sonrasına da verebilir. Dönem dönem bu süre değişiklik göstermektedir. Randevular online portaldan alınmakta olup, pasaport bilgileri ve randevu ödemesinin yapılmasına ihtiyaç vardır.
iDATA üzerinden kolay randevu almanın maalesef bir yolu bulunmamaktadır. Düzenli olarak randevuları kontrol etmek ve açıldığında randevuyu almak gerekmektedir. Biz müşterilerimizin bilgilerini not ediyor ve randevu açılır açılmaz iletişime geçip randevularını alıyoruz.
iDATA, randevusuz başvuruları almamaktadır. Fuar dönemlerinde, fuar katılımcı firmaların çalışanlarına ve firma ortaklarına Konsolosluk talimatı ile randevusuz başvurular alınabilir. Bunun yanında özel durumlar (ölüm, hastalık vb.) yine Konsolosluk onayı ile iDATA tarafından alınabilir.
Almanya Vizesi için Gerekli Evraklar
Gerekli evraklar meslek grubuna ve gidiş amacınıza göre değişmektedir. Aşağıdaki evraklar temel belgeler olup, tam evrak listesine bu linkten ulaşabilirsiniz.
Her dosyada olması gereken belgeler
- Pasaport (Schengen alanını terk etmeyi düşündüğünüz tarihten i;baren en az 90 gün daha geçerli olan)
- Varsa eski pasaportlar
- 2 adet 35*45 biyometrik resim (Arka fon beyaz ve 6 aydan eski olmamalı)
- Tam tekmil vukuatlı nüfus kayıt örneği belgesi (Edevlet üzerinden NÜFUS AİLE seçili ve OLAYLARI GÖSTER evet seçili, barkodlu olarak çıkarılmalıdır)
- Yerleşim Yeri Belgesi (Edevlet üzerinden barkodlu olarak çıkarılmalıdır)
Gelire ait belgeler
- Son 4 aylık kaşe ve imzalı maaş hesabı ve varsa yatırım hesapları
- Varsa tapu, araç ruhsat, kira kontrat fotokopileri (Sponsorun ya da başvuru sahibinin adına)
- Sponsor aracılığı ile gidilecekse sponsora dair mali evraklar
Mesleki belgeler
Meslek grubunuza göre sunmanız gereken belgeler değişiklik göstermektedir. Çalışanlarda kurumdan çalışma belgesi, izin belgesi, son 3 aylık maaş bordrosu gerekirken; işverenlerde vergi levhası ve bağlı oldukları kurumdan orijinal Faaliyet Belgesi gerekmektedir. Bunun haricinde e-devlet üzerinden SGK’ya ait belgeler sunulmalıdır.
Bu belgelerin nasıl temin edileceğini Örnek belgeler sayfamızda bulabilirsiniz.
Almanya Vize Başvuru Formu
Vize başvuru formu her başvuru sahibi için zorunlu bir belgedir. Bu form PDF olarak ya da online olarak doldurulabilir. Her ikisi de başvuru merkezince kabul edilmektedir. Başvuru formunuzun doğru, eksiksiz doldurulması ve imzalanması gerekmektedir. Başvuru formunu kendi müşterilerimizde eksiksiz olarak doldurmaktayız ve başvuru sahiplerinin imzasını aldıktan sonra dosyalarını teslim etmekteyiz.
Almanya Vize Ücreti 2024 Ne Kadar?
2024 yılı için vize ücreti 80 Euro olarak belirlenmiştir. Vize işlemleri sırasında dosyanın kabul edildiği vize işlem merkezine yaklaşık 34 Euro ödeme yapılmaktadır. Bu ücretler, vize başvurusu ret edilse bile iade edilmemektedir.
Uzmanlarımız aracılığıyla yapılan başvurularda, vize türüne bağlı olarak gerekli evrakların belirlenmesi, belge uygunluk kontrolü, başvuru formunun doldurulması, vize talep dilekçesinin yazılması ve çevirisi, randevu alımı, fotokopi çekimi ve başvuru merkezinde eşlik hizmetleri gibi bir dizi danışmanlık hizmeti sunulmaktadır. Ayrıca, zorunlu seyahat sağlık sigortanızı da ek bir ücret karşılığında müşteri temsilcilerimizden talep ederek, seyahatinizle ilgili güncel kurallar çerçevesinde düzenletebilirsiniz.
0-12 yaş arası Türk vatandaşları vize ücretinden muaf tutulmaktadır. Ancak, vize işlem merkezinde uygulanan muafiyet yaş sınırı 6’dır. Dolayısıyla, 6 yaşından büyük tüm bireylerden işlem ücreti alınmaktadır.
Vizeler Kaç Günde Çıkar?
Vize başvuruları, başvuru dosyanızın ilgili vize merkezine teslim edilmesinden sonra genellikle ortalama 15 iş günü içinde sonuçlandırılmaktadır. Ancak, 2024 yılı Ocak ayı itibariyle işlem süresi 90 güne kadar çıkmıştır.
Türkiye’de ikamet izni bulunan yabancı pasaportlarla yapılan vize başvuruları daha uzun sürebilir. Ayrıca, eksik evraklarla yapılan başvurular ve Konsolosluk görev alanı dışından gerçekleştirilen işlemler de gecikmelere neden olabilir.
Vize başvuruları, seyahatten en az 15 gün, en fazla 180 gün önce yapılmalıdır. Biz müşterilerimizi ortalama randevu bekleme süreleri ve vize başvuru sonrasındaki işlem süresi ile ilgili bilgilendirmekteyiz.
Almanya Vizesinin Reddi
Almanya dahil tüm ülkeler, Schengen vizesi başvurularında ret yetkisine sahiptir. Ret durumunda itiraz imkanı bulunmakla birlikte, vize ücreti iade edilmez. Başvuru sahibinin seyahat amacı ve mali durumu yeterince kanıtlanamazsa vize reddedilebilir, eksik bilgiler veya finansal belgeler başvuruyu olumsuz etkileyebilir. Ayrıca aşağıdaki bağlantıları incelemenizi öneririz:
Almanya Schengen Vize Başvurularında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Vize başvurusunda bulunurken en başta gidiş amacınızı belirlemeli ve evraklarınızı bu başvuruya uygun olarak hazırlamalısınız. Başvuru evraklarının yanısıra başvurunuzun sebebini açıklayan Almanca ya da İngilizce dilinde yazılmış niyet mektubu sunmalısınız.
Örneğin seyahat amacınız firma ziyareti ise Almanya’da bulunan firmadan mail ortamında gelmiş davetiye sunmalı ve şirket kaşesi vurulmuş bir sponsorluk dilekçesi hazırlamalısınız. Eğer turistik seyahat edecekseniz otel rezervasyonunuz, seyahat planınız, gezip görülecek yerlerle ilgili yaptığınız rezervasyonlar sunulmalıdır.
Turistik bir seyahat gerçekleştirecekseniz 1 aylık başvuru yapmanız mantıklı olmayacaktır. Bir ülkeyi turistik amaçlı seyahat etmek en fazla 7-8 gün olabilir. Eğer daha uzun bir program yapacaksanız nerede kalacaksanız, nerelere gezeceksiniz bunu makul bir şekilde anlatmanız gerekmektedir. Ayrıca seyahatiniz için gerekli olan paranın hesabınızda olması ve sizin bu paraya ulaşabilir bir geliriniz olduğunu ispat etmeniz gerekmektedir.
Seyahat Sağlık Sigortası
Schengen vize başvurularının tamamında Seyahat sağlık sigortası zorunludur. Seyahatinizden bir gün önce ve bir gün sonrasını kapsayan bir sigorta sunmak zorundasınız. Bu poliçeniz barkodlu ya da kaşe ve imzalı olarak temin edilmelidir. En az 30.000€ kapsamı olmalıdır. Seyahat sağlık sigortasının detayları için ilgili sayfayı inceleyebilirsiniz.
Otel ve Uçak Rezervasyonları
Başvuru formunda belirtilen tarihlerle aynı uçak rezervasyonu sunmanız zorunludur. Konaklamaya ait belge bir otel rezervasyonu da olabilir, Almanya’dan onaylı olarak gelmiş bir davetiye de olabilir. Rezervasyon olarak başvuru yapılması yeterli olup, satın alınması zorunlu değildir.
Size nasıl yardımcı olacağız?
Yukarıda belirttiğimiz tüm süreci sizinle birlikte yönetmekteyiz. Yetkili acenta kaydımız ile birlikte vereceğiniz vekalet doğrultusunda randevunuzun alınması, gerekli evrak listesinin iletilmesi, başvuru formunun doldurulması, dilekçenizin hazırlanması ve başvurunun randevu günü teslim edilmesi hizmetlerini biz sağlamaktayız. Başvurununz sonuçlanana kadar süreci takip edecek ve sizi bilgilendireceğiz. Online vize takibi sayfamızdan başvuru sürecinin tamamını sizde takip edebilirsiniz. Bizi +90 342 2154577 numaralı telefonumzdan arayabilir ya da whatsapp üzerinden iletişime geçebilirsiniz.