
Avrupa Birliğinde 1995’te yürürlüğe giren Schengen Sözleşmesi ile bu Sözleşmeye taraf ülkeler aralarındaki sınırlardaki (“iç sınır’” denilmektedir) kontrollerini kaldırmışlardır. Böylece, oluşturulan Schengen bölgesinde dış sınır kontrollerinde ortak uygulama ve kurallar hayata geçirilmiştir. Bu işbirliği vize, polis ve yargı alanlarındaki işbirliğini kapsamaktadır.
Schengen’ e üye ülkeler: Almanya, Avusturya, Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hollanda, İspanya, İsveç, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Malta, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, Yunanistan, Lihtenştayn.
Ayrıca, AB’ ye üye olmayan İsviçre, İzlanda ve Norveç’ de Schengen ülkeleri ile özel bir anlaşma imzalayarak, aynı uygulamaları benimsemişlerdir. Bir yabancı Schengen bölgesine üye ülkelerden birinin vizesi ile girdiğinde diğerine serbestçe seyahat edebilir. Burada dikkat edilmesi gereken nokta, Schengen vizesi hangi ülke için alındıysa ilk seyahat o ülkeye yapılmalıdır. Örneğin, Almanya için alınan vize ile önce Fransa’ ya gitmek mümkün değildir. Ancak bir kere Almanya’ ya gidildi ise, sonraki seyahatlerde diğer Schengen ülkelerine seyahat etmek mümkündür. Seyahatin süresi vizenin üzerinde kayıtlı süre ile sınırlıdır.
En çok başvurusu yapılan ülkeler aşağıdaki gibidir.
- Almanya Vizesi
- Amerika Vizesi
- Avustralya Vizesi
- Avusturya Vizesi
- Belçika Vizesi
- Bulgaristan Vizesi
- Çek Cumhuriyeti Vizesi
- Danimarka Vizesi
- Dubai Vizesi
- Estonya Vizesi
- Fransa Vizesi
- Hırvatistan Vizesi
- Hollanda Vizesi
- İngiltere Vizesi
- İrlanda Vizesi
- İspanya Vizesi
- İsveç Vizesi
- İsviçre Vizesi
- İtalya Vizesi
- Kanada Vizesi
- Letonya Vizesi
- Litvanya Vizesi
- Macaristan Vizesi
- Malta Vizesi
- Polonya Vizesi
- Rusya Vizesi
- Slovenya Vizesi
- Yunanistan Vizesi